Održana konferencija „Upravljanje otpadom u Srbiji po evropskim standardima“

Konferencija „Upravljanje otpadom u Srbiji po evropskim standardima“, u organizaciji udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“, održana je u Master centru Novosadskog sajma 6. oktobra 2017.

Na Konferenciji je istaknuto da je upravljanje otpadom u Srbiji gorući problem, s obzirom na činjenicu da postoji više od četiri hiljade divljih deponija. One nastaju na mestima na kojima neorganizovano počinje da se odlaže otpad.a za njihovo uklanjanje nadležni su komunalna policija i komunalna inspekcija.

Sredstva za saniranje divljih deponija izdvajaju se iz budžeta, dakle građani su ti koji finansiraju njihovu sanaciju.

Kao primer, istaknuta je deponija koja se nalazi na Klisi u Novom Sadu, a koja nije sanitarna. Rešenje za nju, kao i za druge deponije, jeste da se uskoro nađe adekvatna lokacija na kojoj će se nalaziti regionalna deponija.

Iz udruženja „Inženjera zaštite životne sredine“ ističu da Novosađani izdvajaju dva miliona evra godišnje za zaštitu životne sredine i da bi se deo ovih sredstava mogao iskoristiti za izgradnju upravo takve deponije.

Učesnici na konferenciji su bili Ivana Tomašević (Regionalni centar za životnu sredinu), Mr Ljiljana Đorđević (Agencija za zaštitu životne sredine), Svetlana Marušić (Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine) i Igor Jezdimirović (Udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“). Njihove prezentacije možete pronaći u prilogu ove vesti.

Konferencija „Upravljanje otpadom u Srbiji po evropskim standardima“ realizovana je uz podršku programa CSOnnect koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Obaveze izvestavanja u oblasti otpada

Nadleznost pokrajinskih instutucija

Nacionalni registar zagadjivaca


admin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *