Akcija „Priroda, otpad i ja“ u Parku prirode Golija

U organizaciji Eko kluba „Zeleni putokazi“ iz Raške u nedelju 11. juna, u Parku prirode Golija, uspešno je sprovedena akcija „Priroda, otpad i ja“.

Sa namerom da podignu svest građana i naglase važnost pravilnog upravljanja otpadom, članovi i članice udruženja osmislili su zanimljivu pešačku turu u okviru koje je održana edukativna radionica „Pravila postupanja sa otpadom u prirodi“ i predavanje na temu „Odlaganje otpada u seoskim sredinama na obodu planine Golije“.

Zaštićena prirodna dobra zaštićena su sa ciljem očuvanja prirodne i kulturne baštine za današnje i buduće generacije te je na njihovim teritorijama izuzetno važno pridržavati se određenih pravila ponašanja. Kako su istakli učesnici i učesnice akcije, prirodu treba čuvati, uživati u njoj i ostaviti je čistu. Otpad koji nastane tokom boravka u zaštićenom prirodnom dobru potrebno je odložiti u kante predviđene za to, a ukoliko ih nema, poneti sa sobom do prvog naseljenog mesta i kontejnera za otpad.

U organizaciji aktivnosti „Priroda, otpad i ja“ kao partneri učestvovali su: Komisija za zaštitu i unapređenje životne sredine opštine Raška, stanovnici mesnih zajednica  Milatkoviće, Trnava, Gradac i Brvenica, Udruženje “Izvorak”, Gljivarsko društvo, KUD “Brvenica” i Osnovna škola “Raška”.

Akcija je realizovana u okviru programa „CSOnnect“ koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC) uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Park prirode Golija nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, na planinama Golija, Radočelo i Čemerno. Zahvata površinu od 75.183 ha u okviru opština Ivanjica, kraljevo, Raška, Novi Pazar i Sjenica.


admin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *