„Eko dan na Moravi“

Na levoj obali Zapadne Morave, na splavu „Stari izvor“ kod Jasičkog mosta u Kruševcu, u subotu 10. juna Ekološki pokret „Bela breza“ uspešno je realizovao akciju „Eko dan na Moravi“.

Više od trideset učenika i učenica iz šest kruševačkih osnovnih škola dobilo je priliku da nauči kako se uz pomoć mobilne laboratorije mere parametri zagađenja vode. Radionicu su vodili, zajedno sa profesorkom,  mladi ekolozi – članovi i članice društva „Brezini istraživači prirode“ koje deluje pri Hemijsko-tehnološkoj školi.

Na interaktivnim eko radionicama “Čuvajmo vodu-zaštitimo vodeni svet” i “Priobalno rastinje  i šume u službi zaštite reka i očuvanja izvorišta” sa osnovcima je razgovarano  o kvalitetu površinskih voda, monitornigu i uzorkovanju koje radi Zavod za javno zdravlje.

U završnici druženja realizovana je i likovna radionica „Slikajmo za vodu“, gde su uz pomoć gradskim umetnika i umetnica, učesnici i učesnice predstavili na papiru svoj odnos prema prirodi.

Zapadna Morava je duga oko 300 kilometara i spada u red najzagađenijih reka u Srbiji,  pa je neophodno razmišljati o tome kako zaštititi vodotokove koji su povezani, poručili su organizatori akcije.

„Eko dan na Moravi“ realizovan je u okviru programa „CSOnnect“ koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC) uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Partneri u realizaciji bili su: Zavod za javno zdravlje Kruševac, Srbijašume ŠG Rasina, Mesna zajednica Jasika, kruševački umetnici i splav “Stari izvor”, Hemijsko tehnološka škola Kruševac,  Osnovna škola „Despot Stefan“ Gornji Stepoš, Osnovna škola „Knez Lazar“ Veliki Kupci, Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ Mudrakovac, Osnovna škola „Vladislav Savić Jan“ Parunovac, Osnovna škola „Strahinja Popović“ Dvorane i Osnovna škola „Brana Pavlović“ Konjuh.


admin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *