Oplaneti se - Ekoloska kampanja

Switch to desktop

MEŠTANI VUČJA RAZVRSTAVAJU OTPAD

Stanovnici pet mesnih zajednica opštine Leskovac početkom ove godine počeli su sa selekcijom otpada u svojim domaćinstvima, uz podršku Udruženja građana „Porečje" iz Vučja.

Vucje2012

Član Zelene liste Srbije, „Porečje" iz Vučja kampanjom „Oplaneti se!Recikliraj" obuhvatilo je mesne zajednice Vučje, Nakrivanj, Strojkovce, Čukljenik i Beli Potok. Približno 100 domaćinstava sa tog dela opštine Leskovac dobilo je od „Porečja" posebne kese za papirni i plastični otpad, koji  se kamionima kompanije Porr - Werner & Weber dalje odvozi u reciklažni centar „Željkovac".  Količine otpada koje su do sad prikupljene pokazuju spremnost građana da učestvuju u razvrstavanju otpada, a akcija je privukla i one koji prethodno nisu uvideli važnost primarne selekcije otpada.

Primer Dragiše Jovića penzionera iz Vučja pokazuje pozitivnu promenu odnosa građana prema akcijama ovog tipa: „Nije mi bilo drago kada je mojoj porodici ponuđeno da odvaja otpad. Prihvatio sam samo jer se znamo sa članovima „Porečja" i bilo mi neprijatno da ih odbijem. Međutim, nekako se sada osećam korisnijim, a nakon što prođe ova akcija mi ćemo nastaviti sa razvrstavanjem otpada. Takođe, moj predlog je da se omogući i da se staklo posebno odvaja."

Paralelno sa ovim aktivnostima, „Porečje" iz Vučja je raspisalo konkurs u pet osnovnih škola u istim mesnim zajednicama, a škola koja prikupi najveću količinu PET ambalaže biće posebno nagrađena. Iako im vremenske prilike u februaru nisu išle na ruku, prve količine otpada od plastike počele su da pristižu.  Podršku akciji daju i srednjoškolci, kao što je Dušan Stošić učenik Škole za tekstil i dizajn u Leskovcu koji će zajedno sa školskim drugovima iz umetničke škole organizovati izložbu radova sa slikama čija će tema biti otpad.

Centralno dešavanje Udruženja građana "Porečje" iz Vučja u okviru ovogodišnje kampanje "Oplaneti se!Recikliraj" je planirano za 6.april 2012. godine ispred Doma kulture u Vučju. Uz učešće učenika OŠ "Bora Stanković" iz Vučja prikupljaće se plastični otpad uz deljenje majica najuspešnijim sakupljačima. Tokom akcije biće potpisan memorandum o razumevanju izmedju svih relevantnih aktera koji mogu doprineti upravljanju otpadom u zajednici (lokalnih institucija, biznisa, civilnog društva).

Realizacijom aktivnosti usmerenih ka prikupljanju otpada, kroz kampanju Oplaneti se! Recikliraj, Zelena Lista Srbije i Zelena inicijativa žele da povećaju učešće građana/ki, reciklažnih biznisa i lokalnih institucija u oblasti prikupljanja reciklažnih sirovina. Tokom realizacije akcija u 12 gradova u Srbiji biće prikupljeno preko 40.000 kg plastike, papira, elektronskog i električnog otpada koji će biti otpremljen u reciklažna postrojenja. Kampanja Oplaneti se! Recikliraj realizuje se kao deo ekoloških aktivnosti Zelene inicijative usmerenih ka unapređenju primarne selekcije na lokalnom i nacionalnom nivou i reformi prakse u upravljanju otpadom u Srbiji.
twn Are you sure that you want to switch to desktop version?