Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
PRIJATELJI SAJTA
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
    OPLANETI SE ! RECIKLIRAJ  
       
     
 
    Oplaneti se! Recikliraj - Trstenik - 14. maj 2010.


oplaneti se recikliraj raskaZelena Lista Srbije Vas poziva na akciju u okviru kampanje ’’ Oplaneti se! Recikliraj
Trstenik
petak, 14.maja,  10:00 časova

Zelena lista Srbije i  Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC) uz finansijsku podršku USAID-a i u partnerstvu sa Telenor fondacijom, nastavlja kampanju „Oplaneti se! Recikliraj lokalnom akcijom 14. maja u Trsteniku. Medijski partner u realizaciji kampanje je RTS.

Kampanjom  Oplaneti se! Recikliraj, Zelena Lista Srbije želi da utiče na nadležne institucije, građane/ke, ekološke organizacije i druge aktere u društvu da se u okviru svojih nadležnosti aktivnije uključe u rešavanje problema odlaganja otpada kroz stvaranje uslova za selekciju i odvajanje otpada kao neophodnog uslova za proces reciklaže.

Akcija u Trsteniku uključuje niz aktivnosti koje organizuje Ekološki pokret „Moravski orašak“, a započinje u petak 14. maja u 10 sati, gde će učenici osnovnih škola izrađivati predmete od prirodnih i reciklažnih materijala u dvorištu Muzeja. Program se nastavlja na istoj lokaciji gde će deca iz vrtića održati ekološku predstavu, a takođe će i učenici osnovnih škola imati svoj ekološki program. 

Posebna atrakcija biće roboti kontejneri koji imaju mogućnost da „govore“. Nakon ubacivanja otpada u robote oni će „kazati“ deci i građanima šta se dešava sa njihovom limenkom, starim novinama ilii plastičnom bocom nakon reciklaže.

Kampanju Oplaneti se! Recikliraj, realizuje ekološka mreža Zelena Lista Srbije, sa ciljem rešavanja problema komunalnog otpada. Svakoga dana građani Srbije bace 5000 tona otpada na deponije. Skoro polovina tog otpada odlaže se na divlje deponije koje se nalaze uz vodotokove, gradske trgove i parkove za decu. U zemljama EU prosečno se reciklira 40 procenata otpadnog materijala godišnje, dok je u Srbiji procenat recikliranog materijala 4 puta manji. Industrija reciklaže u svetu zapošljava 1,5 milion ljudi, dok su procene da Srbija godišnje na deponije baci oko 50 miliona evra u vidu sekundarnog otpada koji se može reciklirati.

Otpad nije đubre – otpad je sirovina!

Ekološku mrežu Zelena lista Srbije čini dvanaest lokalnih organizacija iz Srbije, koje u svom delovanju imaju zaštitu životne sredine. Njihov član je i Ekološki pokret „Moravski orašak“. Mladi istraživači Srbije su preuzeli ulogu koordinatora Mreže.

Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije o kampanji „Oplaneti se! Recikliraj“ slobodno nas kontaktirajte:

Vladimir Radojičić, Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF), mob 069 202 4064
Vlada Matić, Mladi Istraživači Srbije, mob 069 311 66 63

Agenda lokalne akcije u Trsteniku

oplaneti se recikliraj
 
    Oplaneti se! Recikliraj - akcija „Ubaci trojku za budućnost” u Valjevu! 13. maj 2010.


oplaneti se recikliraj raskaRoboti kontejneri koji imaju mogućnost da „govore“ biće izloženi u četvrtak od 12 časova na platou ispred Tehničke škole u Valjevo u okviru ekološke kampanje „Oplaneti se! Recikliraj“. Nakon ubacivanja otpada u njih roboti će preneti deci i građanima šta se dešava sa njihovom limenkom, starim novinama ili plastičnom bocom nakon reciklaže.

U cilju dizanja svesti o problemu reciklaže i rešavanja problema komunalnog otpada ovaj projekat organizovala je Mreža ekoloških organizacija ''Zelena Lista Srbije'' i Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u partnerstvu sa Telenor fondacijom i Institutom za održive zajednice (ISC) uz finansijsku podršku USAID-a.

Ovom kampanjom, Zelena Lista Srbije želi utiče na nadležne institucije, građane, ekološke organizacije i druge aktere u društvu da se, u okviru svojih nadležnosti, aktivnije uključe u rešavanje problema odlaganja otpada kroz stvaranje uslova za selekciju i odvajanje otpada kao neophodnog uslova za proces reciklaže.

Akciju u Valjevu realizuje ekološko udruženje Green bike. Oni će organizovati akciju „Ubaci trojku za budućnost“. Učenici osnovnih i srednjih škola će od većeg broja sakupljenih i zgužvanih PET flaša napraviti košarkaše lopte, koje će ubacivati u koš. Otpad koji se bude sakupio u akciji biće transportovan u reciklažna dvorišta i biće ponovo upotrebljen. Takođe, planirano je učešće dece iz lokalnih vrtića u akciji sa Arteko robotima.

Telenor je pripremio i poklone koje će deliti na štandu tokom ovog događaja za sve one koji donesu svoj stari mobilni telefon na recikliranje.

Za više informacija nas kontaktirajte:

Vladimir Radojičić, Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF), mob 069 202 4064
Vlada Matić, Mladi Istraživači Srbije, mob 065 228 2284

Činjenice:

  • Svakoga dana građani Srbije bace 5000 tona otpada na deponije.
  • Skoro polovina tog otpada odlaže se na divlje deponije koje se nalaze uz vodotokove, gradske trgove i parkove za decu.
  • U zemljama EU prosečno se reciklira 40 procenata otpadnog materijala godišnje, dok je u Srbiji procenat recikliranog materijala 4 puta manji.
  • Industrija reciklaže u svetu zapošljava 1,5 milion ljudi, dok su procene da Srbija godišnje na deponije baci oko 50 miliona evra u vidu sekundarnog otpada koji se može reciklirati.

Otpad nije đubre – otpad je sirovina!

Ekološku mrežu Zelena lista Srbije čini dvanaest lokalnih organizacija iz Srbije, koje u svom delovanju imaju zaštitu životne sredine. Njihov član je i ekološko udruženje „Green bike“ iz Valjeva . Mladi istraživači Srbije su preuzeli ulogu koordinatora Mreže.

Agenda lokalne akcije u Valjevu

oplaneti se recikliraj
 
    Oplaneti se! Recikliraj u Knjaževcu


oplaneti se recikliraj raskaKnjaževac, 8. maj

Lokalnom akcijom u Knjaževcu, 8. Maja nastavljena je kampanja „Oplaneti se! Recikliraj“ koju Zelena lista Srbije i Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) realizuju u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC) i finansijsku podršku USAID-a. Takođe, partner u aktivnostima na realizaciji kampanje je i Telenor fondacija.

Akcija je započela u poslepodnevnim časovima u gradskom parku u Knjaževcu. Ova lokalna kampanja je otvorena govorom predsednika opštine Knjaževac, Mladena Radosavljevića. Prvi čovek Knjaževca je pohvalio aktivnosti koje „Zelena zona“ iz Knjaževca (član Zelene liste Srbije) u kontinuitetu obavlja u edukaciji građana i svih ostalih aktera društva i ukazuje na probleme odlaganja otpada. Program je nastavljen veoma zanimljivom modnom revijom, gde su modeli nosili kreacije napravljene od recikliranog materijala.

Pročitaj više

 
    Oplaneti se! Recikliraj - Knjaževac 8. maj 2010.


oplaneti se recikliraj raskaZelena Lista Srbije Vas poziva na akciju u okviru kampanje
’’ Oplaneti se! Recikliraj”
Knjaževac
subota, 8.maja, 17:00 časova

Zelena lista Srbije i  Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC) uz finansijsku podršku USAID-a i u partnerstvu sa Telenor fondacijom, nastavlja kampanju „Oplaneti se! Recikliraj lokalnom akcijom 8. maja u Knjaževcu. Medijski partner u realizaciji kampanje je RTS.

Kampanjom  Oplaneti se! Recikliraj, Zelena Lista Srbije želi da utiče na nadležne institucije, građane/ke, ekološke organizacije i druge aktere u društvu da se u okviru svojih nadležnosti aktivnije uključe u rešavanje problema odlaganja otpada kroz stvaranje uslova za selekciju i odvajanje otpada kao neophodnog uslova za proces reciklaže.

Pročitaj više

 
    Oplaneti se! Recikliraj u Raškoj


oplaneti se recikliraj raskaRaška, 24. april

Zelena lista Srbije i Balkanski fondom za lokalne inicijative (BCIF) u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC) i finansijsku podršku USAID–a i u partnerstvu sa Telenor fondacijom, nastavili su kampanju „Oplaneti se! Recikliraj“ lokalnom akcijom u Raškoj.

Akcija je počela u subotu 24. aprila konferencijom za medije i potpisivanjem Memoranduma o saradnji između OŠ „Raška“, UG „Eko klub – Zeleni putokazi“, JKP „Raška“ i Komisije za zaštitu i unapređenje životne sredine opštine Raška. Sporazum predviđa uzajamnu saradnju na realizaciji pilot projekta u vezi primarne selekcije smeća u OŠ „Raška“ koji bi se u drugoj fazi realizovao i u drugim školama na teritoriji opštine.

Pročitaj više

 
    Oplaneti se!Recikliraj u Nišu


oplaneti se recikliraj nisNiš/Niška Banja, 17. april

U subotu 17. aprila održana je prva akcija u okviru ekološke kampanje Oplaneti se! Recikliraj u Niškoj banji i Nišu, koju realizuje Zelena Lista Srbije i Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC) i finansijsku podršku USAID–a. Partner u realizaciji kampanje je Telenor fondacija.

Kampanjom Oplaneti se! Recikliraj, Zelena Lista Srbije ima za cilj da utiče na nadležne institucije, građane/ke, ekološke organizacije i druge aktere u društvu da se u okviru svojih nadležnosti aktivnije uključe u rešavanje problema odlaganja otpada kroz stvaranje uslova za selekciju i odvajanje otpada kao neophodnog uslova za proces reciklaže.

Pročitaj više

 
    Oplaneti se! Recikliraj - Raška 24.april 2010.


oplaneti se reciklirajZelena Lista Srbije Vas poziva na akciju u okviru kampanje
’’Oplaneti se! Recikliraj”
Raška
subota, 24.april, 10:30 časova

Zelena lista Srbije i Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC) uz finansijsku podršku USAID-a i u partnerstvu sa Telenor fondacijom, nastavlja kampanju „Oplaneti se! Recikliraj“ lokalnom akcijom 24. aprila u Raškoj.

Kampanjom Oplaneti se! Recikliraj, Zelena Lista Srbije želi da utiče na nadležne institucije, građana/ke, ekološke organizacije i druge aktere u društvu da se u okviru svojih nadležnosti aktivnije uključe u rešavanje problema odlaganja otpada kroz stvaranje uslova za selekciju i odvajanje otpada kao neophodnog uslova za proces reciklaže.

Akciju u Raškoj realizuje Ekološki klub „Zeleni putokazi“, u subotu 24. aprila u 10:30 časova na platou ispred Osnovne škole „Raška“ . Zeleni putokazi planiraju da realizuju niz aktivnosti koje su usmerene na prikupljanju otpada. Učenici više osnovnih škola učestvovaće u takmičenju u reciklažnim igrama, planirana je akcija prikupljanja plastičnog otpada od građana koju će Zeleni putokazi realizovati u saradnji sa privatnom reciklažnom kompanijom.

Posebna atrakcija biće roboti kontejneri koji imaju mogućnost da „govore“. Nakon ubacivanja otpada u robote oni će „kazati“ deci i građanima šta se dešava sa njihovom limenkom, starim novinama ilii plastičnom bocom nakon reciklaže.

Kampanju Oplaneti se! Recikliraj, realizuje ekološka mreža Zelena Lista Srbije, sa ciljem rešavanja problema komunalnog otpada. Svakoga dana građani Srbije bace 5000 tona otpada na deponije. Skoro polovina tog otpada odlaže se na divlje deponije koje se nalaze uz vodotokove, gradske trgove i parkove za decu. U zemljama EU prosečno se reciklira 40 procenata otpadnog materijala godišnje, dok je u Srbiji procenat recikliranog materijala 4 puta manji. Industrija reciklaže u svetu zapošljava 1,5 milion ljudi, dok su procene da Srbija godišnje na deponije baci oko 50 miliona evra u vidu sekundarnog otpada koji se može reciklirati.

Otpad nije đubre – otpad je sirovina!

Ekološku mrežu Zelena lista Srbije čini dvanaest lokalnih organizacija iz Srbije, koje u svom delovanju imaju zaštitu životne sredine. Njihov član je i Odred Ekološki klub „Zeleni putokazi“. Mladi istraživači Srbije su preuzeli ulogu koordinatora Mreže.

Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije o kampanji „Oplaneti se! Recikliraj“, mi smo spremni da damo izjavu ili da gostujemo kod Vas.

Vladimir Radojičić, Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF), mob 069 202 4064
Vlada Matić, Mladi Istarživači Srbije, mob 069 311 66 63

Agenda lokalne akcije u Raškoj

recikliraj
 
    Početak kampanje OPLANETI SE! RECIKLIRAJ - Niš - 17.april 2010.


oplaneti se reciklirajZelena Lista Srbije Vas poziva na akciju u okviru kampanje
’’Oplaneti se! Recikliraj”
Niš - subota, 17.april, 14:00 časova

Mreža ekoloških organizacija ''Zelena Lista Srbije'' i Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u partnerstvu sa Telenor fondacijom i Institutom za održive zajednice (ISC) uz finansijsku podršku USAID-a Vas poziva na prvu akciju u okviru ekološke kampanje Oplaneti se! Recikliraj. Akcija će se održati u subotu 17. aprila u Niškoj Banji.

Kampanjom Oplaneti se! Recikliraj, Zelena Lista Srbije ima za cilj da utiče na nadležne institucije, građana/ke, ekološke organizacije i druge aktere u društvu da se u okviru svojih nadležnosti aktivnije uključe u rešavanje problema odlaganja otpada kroz stvaranje uslova za selekciju i odvajanje otpada kao neophodnog uslova za proces reciklaže.

Pročitaj više

 
    Oplaneti se! Uklonimo deponije - Akcije 2009.


Akcije kampanje Oplaneti se! Uklonimo deponije iz 2009. godine možete da pogledate ako kliknete ovde: Oplaneti se! Uklonimo deponije - Akcije 2009.

   
 
   
     

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sva prava zaštićena © 2009 Balkanski fond za lokalne inicijative, Dizajn Sky Net DOO